out of the boxGrijpt jouw team kansen of zien jullie beren op de weg? Lukt het om creatief te denken en te experimenteren? Teams met een creatieve cultuur zijn proactiever, hebben meer plezier en bereiken meer.

Als jouw team terughoudend is bij nieuwe ideeën, al snel negatief kijkt of moeite heeft met nieuw ontwikkelingen, loont het om hier eens bij stil te staan. Creatief denken als groep is namelijk te leren.

Hierbij 4 praktische tips om te werken aan een creatieve cultuur!

Zo werk je aan een creatieve cultuur

1. Merk op wanneer jullie ‘ja maar’ zeggen

Een creatieve houding betekent in de kern, dat je focust op mogelijkheden in plaats van beperkingen. Merk op wanneer jullie als team belemmeringen inbrengen (“ja maar…”). Dat is zeker niet verkeerd, maar het blokkeert direct. Als jullie oefenen met het uitstellen van het oordeel, ontstaat er ruimte voor vernieuwing. Reageer eens op ideeën met “ja en”. Wat vinden we hier goed aan? Welke ideeën roept dit idee nog meer op? Associeer!

2. Oefen met een actuele brainstorm

Brainstormen is een gestructureerd proces waarin bewust ruimte wordt gecreëerd voor het creatieve proces. Het kent strakke regels en stappen, zoals kwantiteit boven kwaliteit. Brainstorm eens over een actueel project waar creativiteit voor nodig is. Zo oefenen jullie je creatieve vaardigheden. Aan het eind van de brainstorm is ook ruimte voor de ‘ja maar’ fase, dus de belemmeringen mogen er heus ook zijn.

3. Deel succesverhalen

Vraag collega’s eigen voorbeelden te delen waarin buiten de kaders is gewerkt. Dat brengt mensen op ideeën en laat zien dat de organisatie vernieuwing beloont.

4. Vier jullie fouten

Nog belangrijker is het vieren van mislukkingen, want risico’s nemen is een voorwaarde voor creativiteit. ‘Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets´(Giacomo Casanova).

Miriam Brouwer

maart 2014