Uit je maatschappelijke bubbel komen is nog niet zo makkelijk. We zitten vaak in omgevingen die onze mening versterken, en tussen de bubbels blijkt het ontzettend lastig om een goed gesprek te voeren.

Dit speelt ook in teams. Wat we in de maatschappij ‘bubbels’ noemen, noemen we in organisaties vaak bloedgroepen. Denk aan groepen als  oude garde−nieuwe garde, frontoffice−backoffice, locatie A−locatie B, management−werkvloer, beleidsmakers−uitvoerders, enzovoorts.

Oordelen liggen op de loer

Omgaan met die verschillende bloedgroepen is nog niet zo makkelijk. Onbegrip en oordelen liggen op de loer.

“Die oude garde is ingekakt. Hebben het steeds maar over vroeger.”
“Ja leuk hoor, die jonge honden, maar die snappen gewoon niet hoe het werkt.”

Hoe eerder je als manager (of team) erkent dat er bloedgroepen zijn en aandacht besteedt aan het worden van één team, hoe beter. Standpunten en gevoelens worden al snel zwart-wit, doordat mensen steun zoeken binnen de eigen groep. De andere groep wordt door een gekleurde bril bekeken. Zo groeien kleine oordelen snel uit tot labels. Als je niet oppast ontstaat er een totaal vervormd beeld, waarbij de goede bedoelingen van de ander totaal niet meer worden vertrouwd.

Erken en onderzoek de bloedgroepen

Om bloedgroepen te managen in een team, en escalatie te voorkomen, is er maar één remedie. Trek mensen uit hun bubbel. Breng ze in gesprek. Laat ze horen wat de ander vindt, wil, denkt en voelt. Wat zijn de belangrijkste issues? Wat is feit, wat is emotie? Wat delen we daaronder eigenlijk? En bouw dan samen aan iets nieuws. Hoe doen wij het hier? Waar gaan we voor? Wat doe jij, wat doe ik?

De bubbels herkennen en bespreekbaar maken is de enige manier om samen resultaten te boeken. Dat hoeft niet moeilijk te zijn.

Wil je hulp bij een goed gesprek?

Mijn collega’s en ik begeleiden of trainen je team hier graag in. Bel 06-42160810 of mail  info@denieuwezone.nl.

 

Miriam Brouwer

22 maart 2019