(blog n.a.v. overwinning Forum voor Democratie bij verkiezingen Provinciale Staten, maart 2019)

Tijdens het binnenvliegen van de verkiezingsuitslagen deze week, ging ik naar Twitter om beweegredenen en argumenten van mensen te vinden. Stom natuurlijk: Twitter is niet de beste plek voor nuance. Maar het klikken ging sneller dan mijn gedachten.

Nazi’s en gutmenschen

Van de meeste tweets werd ik niet vrolijk. Van links tot rechts werd niks geduid, wel gespuid. Met grote woorden, want dat typt zo lekker.

“Stelletje fascistische patriarchale nazi’s. Condoleances voor alle weldenkende mensen in Nederland.” (Links)
“Haha, ze begrijpen het nog steeds niet. Wat voor gen missen die gutmenschen in hun hersens?” (Rechts)

Ik sliep die nacht gespannen. Ineens was de versnippering en de botsing in onze maatschappij weer zo duidelijk. Wat een afstand en totaal andere beleving. En wat slagen we er weinig in om een goed gesprek te voeren.

Bubbels in je team

Terwijl ik weet dat het overbruggen van verschillen kán. Het is één van mijn grote motivaties in mijn werk als teamcoach. Dat mensen hun onderlinge verschillen gaan begrijpen en benutten, en daarmee als team veel meer resultaten boeken.

Wat we in de maatschappij ‘bubbels’ noemen, bestaat namelijk net zo goed in teams. Dat noemen we dan bloedgroepen. Denk aan oude garde−nieuwe garde, doeners−denkers, generalisten−specialisten, frontoffice−backoffice, locatie A−locatie B, enzovoorts. Subgroepen in hetzelfde team, maar met andere belangen, behoeften of visies.

Oordelen liggen op de loer

Omgaan met die verschillende bloedgroepen is nog niet zo makkelijk. Onbegrip en oordelen liggen op de loer.

“Die oude garde is ingekakt. Hebben het steeds maar over vroeger.”
“Ja leuk hoor, die jonge honden, maar die snappen gewoon niet hoe het werkt.”

Hoe eerder je als manager (of team) erkent dat er bloedgroepen zijn en aandacht besteedt aan het worden van één team, hoe beter. Standpunten en gevoelens worden al snel zwart-wit, doordat mensen steun zoeken binnen de eigen groep. De andere groep wordt door een gekleurde bril bekeken. Zo groeien kleine oordelen snel uit tot labels. Als je niet oppast ontstaat er een totaal vervormd beeld, waarbij de goede bedoelingen van de ander totaal niet meer worden vertrouwd.

Erken en onderzoek de bloedgroepen

Om bloedgroepen te managen in een team, en escalatie te voorkomen, is er maar één remedie. Trek mensen uit hun bubbel. Breng ze in gesprek. Laat ze horen wat de ander vindt, wil, denkt en voelt. Wat zijn de belangrijkste issues? Wat is feit, wat is emotie? Wat delen we daaronder eigenlijk? En bouw dan samen aan iets nieuws. Hoe doen wij het hier? Waar gaan we voor? Wat doe jij, wat doe ik?

Dat is voor mij de les van deze verkiezingen. De herinnering dat we, zowel in onze maatschappij als in onze kleine omgeving, onze teams, de bubbels moeten herkennen en bespreekbaar maken. Het is de enige manier om samen resultaten te boeken. Het hoeft niet moeilijk te zijn.

Wil je hulp bij een goed gesprek?

Mijn collega’s en ik begeleiden of trainen je team hier graag in. Bel 06-42160810 of mail  info@denieuwezone.nl.

 

Miriam Brouwer

22 maart 2019

Meer Samenwerktips