innoverenGoed kunnen brainstormen is een belangrijke vaardigheid voor teams. Het aanboren van de gezamenlijke creativiteit maakt het mogelijk om ingewikkelde problemen op te lossen of manieren van werken te vernieuwen.

Dat creatieve proces is nog wel een kunst. Brainstormen vraagt onder meer om het uitstellen van het oordeel over de eigen én elkaars ideeën. Iets waar wij mensen wel wat hulp bij kunnen gebruiken.

Daarom zijn er regels en hulpmiddelen voor een succesvolle brainstorm. Ik vat ze samen in 5 stappen!

De 5 brainstormstappen naar vernieuwing

1. Formuleer een duidelijke vraagstelling

Het begint met een inspirerende en concrete vraagstelling. De formulering van de vraag bepaalt het soort antwoorden dat je krijgt. Belangrijk is:

  • Een positieve formulering. Wat willen jullie wél? Een goede vraag begint met “Hoe kunnen we…”.
  • Wees specifiek en ambitieus, dat prikkelt. Dus niet “…meer bezoekers trekken?” maar “…binnen 2 maanden 50% meer betalende bezoekers trekken?”.

2. Leg de regels uit

Brainstormen kent heel strakke regels. Dit zijn ze:

  • Elk idee is goed, hoe meer hoe beter
  • Stel je oordeel uit
  • Associeer op elkaar verder

Leg de regels uit aan de groep en oefen met de mindset die nodig is. Hiervoor kun je allerlei oefeningen gebruiken, zoals associatieoefeningen of iets fysieks. Als het er maar aan bijdraagt dat jullie alles durven zeggen en plezier hebben.

3. Werk in kleine groepjes

Dan begint het creatieve denkwerk. Werken in kleine groepen is belangrijk. Genereer bijvoorbeeld ideeën eerst individueel, dan in kleine groepen, op elkaar voort associërend. Gebruik (de beruchte) postits of schrijf en teken met zijn allen op een flap. Houd subgroepen aan van zo’n 4 mensen en geef opdrachten met tijdsdruk. En bewaak de regels. ‘Ja maar’ is verboden!

4. Gebruik creatieve denktechnieken

Als de eerste ideeënstroom is opgedroogd, vraag je de groep nog een stapje verder te gaan. Daarvoor benut je creatieve denktechnieken. Ze dwingen je anders te denken en werken als een tierelier. Bijv.:

  • Hoe zou je oma het probleem oplossen?
  • Welke illegale oplossingen kunnen we verzinnen?
  • Welke eigenschappen heeft een kat (of elk ander dier), en hoe kunnen die ons hierbij helpen?

5. Kies en werk uit

Het lastigste moment van de brainstorm is vaak het weer verlaten van de creatieve modus. Nu mag er wél geoordeeld worden. Hiervoor vraag je de groep de honderden ideeën te ordenen en in te delen naar impact en haalbaarheid. Bijvoorbeeld door postits te plakken op een matrix. De beste ideeën zijn zowel impactvol als haalbaar (te maken). Werk die toppers in een laatste half uur meteen uit tot actieplannen.

En proost op de resultaten!

Miriam Brouwer