Wil je een grote ontwikkeling doormaken met je team? Zet dan kleine stappen. In Japan noemen ze dit principe Kaizen. Als oplossingsgericht teamcoach werk ik ermee, omdat het zo goed aansluit bij de menselijke natuur.

Grote doelen maken moedeloos

Als wij mensen nadenken over verandering, dan zien we daar vaak als een berg tegenop.

• 15 kilo afvallen
• De ware liefde vinden
• Het vertrouwen in ons team herstellen

We focussen op het probleem, gaan eindeloos analyseren, maken het einddoel te groot en worden moedeloos.

Nou is richting hebben zeker belangrijk. Maar helaas maken grote doelen ons ook onzeker en geven een automatische angstreactie. Zo werken onze hersenen. Er moet nog zoveel… dat gaat nooit lukken. Of we beginnen met goede moed, maar stagneren weer.

De kracht van kleine stappen

Ik zie het dagelijks in mijn werk: kleine behapbare stappen brengen mensen in beweging en leiden uiteindelijk tot grote veranderingen. Hoe werkt dit?

1. Kleine stappen helpen om te beginnen

Kleine stappen omzeilen de natuurlijke angstreactie. We blijven dicht bij het bekende, waardoor we in beweging komen. Ik laat teams vaak zelf de kleinste haalbare stap formuleren, waar ze ook zin in hebben. Dat helpt om het echt te gaan doen.

2. Kleine stappen leiden tot vertrouwen en creativiteit

Bij kleine stappen is de kans op succes groot. Met elke succeservaring groeit het vertrouwen en de motivatie om de volgende stap te zetten. Teams worden enthousiast als ze merken dat het lukt om samen iets zinvols voor elkaar te krijgen. Vanuit die energie ontstaat ruimte voor creativiteit voor de volgende kleine stap.

De kunst van kaizen

Kaizen betekent letterlijk ‘veranderen om beter te worden’ (‘kai’ = verandering, ‘zen’= goed). De kunst van Kaizen is eenvoudig: stel kleine vragen, denk kleine gedachten, neem kleine acties en los kleine problemen op. Elke dag opnieuw. En raak vooral niet afgeleid door het grote einddoel en de (nog) lange weg ernaartoe. Voor je het weet komt het dichterbij.

Miriam Brouwer

6 juni 2024