We hebben elkaar in tien minuten beter leren kennen dan in de vijftien jaar hiervoor.

Tot hun eigen verbazing hadden twee collega’s deze ervaring tijdens een teamtraining. Professionals met een prima werkrelatie, denkend dat ze elkaar inmiddels wel kenden. Met één simpele oefening kwamen ze in een ander gesprek terecht, en snapten elkaar daardoor ineens veel beter. Het effect? “We komen nu makkelijker uit lastige dingen.”

Ik zie het keer op keer. Om als team te groeien, moet je een ander soort contact aangaan, zodat je elkaar beter gaat snappen.

Waarom een openhartig teamgesprek?

Eigenlijk is het in elke groeisituatie belangrijk om op een nieuwe manier in gesprek te gaan. Of het nou gaat om een team dat gestagneerd is, nog in opbouw, of harmonieus maar conflictvermijdend. Om het patroon te doorbreken, is een ander soort contact nodig. Laat de inhoud los en onderzoek wie de ander is en wat hem bezighoudt. Wat maakt dat hij/zij een bepaalde opstelling of aanpak heeft?

Zo krijgen jullie meer inzicht in elkaar en in de situatie. Perspectieven worden duidelijker, onderliggende waarden en gevoelens. Dat maakt de weg vrij voor meer vertrouwen en een gezamenlijk vervolg.

Invalshoeken voor een openhartig teamgesprek

Er zijn veel methodes waarmee je snel in een verdiepend gesprek komt. De focus kan bijvoorbeeld liggen op drijfveren, zorgen, behoeftes, kwaliteiten, valkuilen, dromen of persoonlijkheden in het team. De juiste aanpak hangt onder meer af van jullie teamfase en de gewenste ontwikkelstap.

Het openhartige gesprek is in ieder geval altijd onderdeel van onze aanpak. Ik ben ervan overtuigd dat dat dé reden is waarom ik aan het einde van een teamdag/-traject steeds weer hoor: “Dit zouden we vaker moeten doen!”

(Of, zoals een deelnemer een keer zei: “Ik hou niet van soft gedoe, maar dit was heel nuttig.”)

Miriam Brouwer

mei 2016