Het is februari en al lang grauw weer. Maar als ik in het park de knopjes aan de bomen zie, voel ik me meteen een stuk beter. Er is hoop, de lente komt eraan! Letterlijk een zucht van verlichting.

Wat is hoop toch belangrijk. Zodra ik perspectief zie, het gevoel heb dat iets kan veranderen, voel ik me direct anders. Ik ga anders kijken en kom daardoor in beweging.

Perspectief zien

Het is een besef dat ik altijd meeneem in mijn werk met teams. Hoe kan ik mensen perspectief laten voelen? Er is vaak meer mogelijk dan men denkt. Zodra een team hoop voelt, richt het de blik naar voren en gaat het zich anders gedragen.

Hoe creëer je hoop?

Hoop creëren kan op veel manieren.

  • Als team praten over wat mensen wél willen in plaats van over wat nu niet werkt. De wensfocus ipv de probleemfocus.
  • Overeenkomsten zoeken, naast (alleen) verschillen en tegenstellingen.
  • Lichtpuntjes benoemen. Wanneer doen we het al zoals we willen?
  • Dromen over de toekomst, in plaats van te verdrinken in het verleden.

Daarnaast benoem ik zelf als teamcoach ook wat ik goed zie gaan. Vaak nemen mensen voor lief wat niet per se vanzelfsprekend is.

Kijk verder dan het probleem

De methode Appreciative Inquiry (waarderend onderzoek) is een van mijn inspiratiebronnen. Ik beschreef al eerder hoe je hiermee in 4 waarderende stappen een positieve doorbraak bereikt. Hier lees je meer: Creëer een positieve doorbraak.

Mag je dan niet meer praten over problemen? Zeker wel. Het gaat er niet om, voorbij te gaan aan pijn of frustratie. Maar de blik verruimen, zet in gang waar een team naar verlangt.

Miriam Brouwer

23 februari 2023