Laatst begeleidde ik een HR-team. Teamleider Maaike had me vooraf het probleem uitgelegd:

“We worden te laat betrokken bij belangrijke vraagstukken. Het is ongelooflijk, de rest van de organisatie ziet onze deskundigheid gewoon niet. Ze vragen ons alleen voor uitvoerend werk.”

Het team probéérde wel strategisch advies te geven, maar werd veel te weinig in die rol geaccepteerd.

“We moeten beter vertellen wat we precies doen. Ons sterker positioneren. Een stukje op intranet? Een nieuwsbrief? Of we houden een verhaal bij de volgende meeting!”

Wat is je eigen aandeel?

Die reactie kende ik; zowel van dit als van andere teams. Uit overtuiging en frustratie sterk gaan zenden en overtuigen: “We worden niet gehoord, dus we moeten harder roepen.” Terwijl het de vraag was of dat wel het eigenlijke probleem was.

Ik besloot om een paar ervaringsoefeningen met het team te doen, waarmee men het eigen patroon kon zien en met een andere bril naar de situatie kon kijken. De groep ontdekte daardoor zijn eigen aandeel in de situatie: “We weten eigenlijk niet genoeg van ‘de vraag’, oftewel het probleem en de behoefte van onze interne klant.”

Maaikes eye opener:
“Ik zit al jaren elke week in overleg met de directeur. Ik ken haar stokpaardjes, weet wat belangrijk is. Maar waaróm vindt ze die dingen eigenlijk belangrijk? Ik realiseer me nu pas, dat ik dat niet weet.”

Impact maken: onderzoek de ander

Impact maken als team betekent allereerst: weten waar de ander staat en wat hij nodig heeft. Wat hem bezig houdt en welk probleem hij wil oplossen. Pas dan kun je je verhaal vertellen en advies geven dat impact heeft. Kortom: als je gehoord wilt worden, moet je zelf beter luisteren.

Als jullie je positie willen versterken, ga dan eens op onderzoek bij jullie klanten/partners in de organisatie:

  • wat willen ze bereiken?
  • waarom is dat zo belangrijk?
  • waar lopen ze écht tegenaan?
  • waar zijn ze gefrustreerd over?
  • welk (strategisch belangrijke) probleem moet morgen opgelost worden?

Want in elke samenwerkingsrelatie geldt: De beste manier om je doel te bereiken, is door écht bij te dragen aan het doel van de ander.

Miriam Brouwer

september 2017