Peter luistert met rode wangen naar zijn collega’s. Ik begrijp dat, want hij heeft net voor het eerst een probleem ingebracht in zijn intervisiegroep.

Ik begeleid de intervisie van dit team al een tijdje en vind het gaaf dat Peter heeft voorgelegd waar hij mee worstelt. Hij is een seniore deelnemer die tot nu toe in sessies de kat uit de boom keek. Hij wilde best zijn kennis delen met zijn jongere collega’s. Maar wat had hij zelf nog te leren?

De intervisiecasus

Nu heeft Peter toch een eigen casus ingebracht:

Hoe kan ik omgaan met weerstand en aanhoudende kritiek in de door mij geleide projectgroep?

Hij vindt het duidelijk spannend, ineens aan de andere kant te zitten. Maar het laten zien van zijn twijfel, levert hem meer op dat hij had durven hopen.

Intervisie: naar de kern

In enkele vraagrondes wordt hij respectvol aan het denken gezet door zijn collega’s. Zoals het hoort bij intervisie: niet adviseren, maar helpen door goede vragen te stellen. Zodat je uiteindelijk bij de kern van het probleem én de oplossing komt.

  • Waarom baal je zo van deze situatie?
  • Wat vind je jouw verantwoordelijkheid?
  • Wat is de behoefte van de projectgroepleden? Hoe vinden zij dat het gaat?
  • Wat is er nuttig aan de weerstand?
  • Welke kritiek vind je zelf terecht?

Zo wordt de casus steeds verder geanalyseerd. Ik zie de kwartjes vallen bij Peter: hij krijgt heel nieuwe perspectieven door het beantwoorden van de vragen. Uiteindelijk geven de collega’s nog kort hun beeld van de situatie, en allemaal een eigen advies.

Het gesprek eindigt met opluchting en blijdschap. Peter voelt zich gesteund en weet wat hij gaat doen. Ook de andere deelnemers hebben ervan geleerd.

Waarom teamleren werkt

Als begeleider ga ik altijd enorm voldaan weg bij dit soort sessies. Ik geloof zó in teamleren. Of het nou via intervisie is of in een andere vorm. Je werk wordt zoveel makkelijker en leuker als je als collega’s van elkaar, met elkaar en over elkaar leert. Daar zijn heel veel methodes voor en ik help teams met plezier om hun manier te vinden.

Het mooie is: door als team samen te leren, leer je ook elkaar veel beter kennen. Je wordt hechter en gaat beter met elkaar communiceren en samenwerken – ook buiten sessies om.

Miriam Brouwer

februari 2017