Wat zou de wetenschap zeggen van jouw team? Doen jullie het ‘goed’? En hoe scoort het leiderschap eigenlijk, als we kijken naar de nieuwste onderzoeken over teamwerk?
Recent is zes jaar onderzoek naar succesvol samenwerken en leidinggeven in Nederland, afgerond. Dat leverde een aantal interessante (soms spannende) inzichten op.
Ik was bij de presentatie van het proefschrift van Karin Derksen en zet de 5 belangrijkste conclusies voor je op een rij.
Wat maakt een team succesvol?
Dé succesfactor: de interactie tussen teamleden
Dé succesfactor voor teamresultaat is de kwaliteit van de interactie tussen teamleden. Dus niet andere factoren als budget, kwaliteiten van individuele teamleden of ICT voorzieningen. Het goede nieuws: de interactie is te beïnvloeden door het team zelf.
Teams ontwikkelen zich dankzij 4 activiteiten
Een team kan zich succesvol ontwikkelen door 4 activiteiten te ondernemen:
a. Toekomst creëren
Missie, doelen en toegevoegde waarde helder maken.b. Organiseren
Afspraken maken over wie, wat, wanneer doet en met welk budget.c. Reflecteren
Zoeken naar verschillende, soms conflicterende, perspectieven over o.a. teamproces en resultaten.d. Dialoog voeren
Op vragende en onderzoekende manier communiceren, nieuwsgierig zijn, samen gedeelde betekenis creëren.Al deze activiteiten moeten gelijke aandacht krijgen
Voor succes is het nodig om al deze activiteiten gelijke aandacht te geven. Dat blijkt in praktijk lastig, want a en b vragen om versnelling, focus, vooruitkijken en actie. Terwijl c en d juist vragen om stilstaan, verbreden en rustig nadenken. Deze paradox erkennen en de balans zoeken, is volgens het onderzoek bepalend voor succes.
De grote valkuil: alleen aandacht voor a en b
De grote valkuil voor teams is om zich alleen te richten op a – toekomst creëren en b – organiseren. Verleidelijk, want je wilt snel resultaten boeken. Deze teams blijken echter niet succesvol.
Leiders halen vaak niet het beste uit hun team
In veel teams blijkt de leider niet de meest geschikte persoon om het beste resultaat uit het team te halen. Veel leiders richten zich namelijk op toekomst creëren en organiseren. Juist leidinggevenden die reflecteren en dialoog stimuleren, blijken volgens het onderzoek teams succesvol te ontwikkelen en daarmee resultaten te halen. Deze leiders zijn echter schaars, want ze worden meestal niet gelijk als leider gezien
Tot slot: enkele tips
Dat waren ze in vogelvlucht: de nieuwste inzichten uit de wetenschap. Persoonlijk herken ik ze erg in de praktijk. Ben je nieuwsgierig naar wat je -heel praktisch- kunt doen als een van de activiteiten bij jullie te weinig aandacht krijgt? Lees dan één van onze eerdere blogs.