Teamtraining
Wij begeleiden teams met uiteenlopende ontwikkeldoelen. Van constructief communiceren en feedback geven/ontvangen tot het kennen en benutten van elkaars kwaliteiten, persoonlijkheden en communicatiestijlen.
Onze trainingen zijn altijd maatwerk — hieronder enkele voorbeelden. De speelse, interactieve aanpak maakt de trainingen impactvol.
Teamtraining op maat
Teamontwikkeling is altijd maatwerk. Denk je dus dat je team net iets anders nodig heeft dan de voorbeelden hieronder? Geef gerust je wensen door.
Wij ontwikkelen voor jullie een uniek programma. Samen stellen we de ontwikkeldoelen vast en de daarbij passende aanpak en trajectduur.
Leer als team op speelse wijze elkaars drijfveren, waarden, kwaliteiten en valkuilen kennen en begrijpen. Zo wordt ergernis omgezet in begrip en kansen.
De talenten benut
Het gesprek erover is vervolgens het belangrijkst. Hoe zetten we de talenten in ons team in, om onze doelen te bereiken? Hoe gaan we om met verschillen in persoonlijkheden, en maken we ze juist constructief?
Hoe geef en ontvang je feedback op zo’n manier dat het de samenwerking ten goede komt?
Elkaar veilig aanspreken
Belangrijke voorwaarde voor een aanspreekcultuur, is een voldoende veilige sfeer in het team. We werken aan dat uitgangspunt en de openheid om een lastig gesprek aan te gaan. Natuurlijk reiken we ook een aantal praktische gesprekstools aan, en gaan we oefenen.
Hoe neem je als team gedragen besluiten? Hoe voorkom je in het heetst van de strijd, een opeenstapeling van meningen?
Verschil constructief maken
In deze training leren jullie communicatietools om meningsverschillen constructief te benutten. We oefenen het omgaan met diverse perspectieven. En reiken gespreksvormen aan voor groepsbesluitvorming of brainstorming, om meteen de volgende dag in te zetten.
Hoe gaat het met de samenwerking? Wat gaat goed en wat kan beter? In een Team Quickscan workshop staat je team hierbij stil. Dat doen we met een model en enkele laagdrempelige oefeningen, die een verrassend herkenbare spiegel zijn van de samenwerking en communicatie in praktijk.
Concrete afspraken
Zo worden de krachten én verbeterpunten duidelijk. Jullie komen tot concrete vervolgafspraken, waar jullie na de workshop mee verder gaan.
Fantastisch wat het ontwikkeltraject in beweging heeft gebracht: mensen komen met nieuwe oplossingen en hebben plezier in samenwerking door de organisatie heen.
Chantal Keijsper, directeur Het Utrechts Archief
Een goede start is het halve werk. Begin een (ver)nieuw(d) team daarom met een grondige kennismaking. Wat is belangrijk voor eenieder om goed samen te werken? Welke kwaliteiten, ‘gebruiksaanwijzingen’ en hulpvragen zijn goed om te weten?
Verbinding in je team
Ook zijn heldere doelen en werkafspraken belangrijk. Waar gaat het team voor? Hoe gaan we werken? Zo ontstaat er verbinding in het nieuwe team: met elkaar én met de gezamenlijke opgave.
Werkdruk is een thema in veel teams. Het loont eens kritisch samen te kijken naar de oorzaken. Naast workload spelen vaak werkomstandigheden, onduidelijke prioriteiten/taken of perfectionisme een rol.
De balans vinden
In deze training brengen we jullie specifieke energiegevers en -vreters in beeld. Vervolgens kijken we hoe jullie de balans kunnen verbeteren. Evt. reiken wij tools aan om te prioriteren, om te gaan met individuele- of teamvalkuilen of gaan we in op het thema hulp vragen.
De richting waarin een team zich ontwikkelt, wordt bepaald door de vragen die het zich stelt. “Waarom hebben wij onze doelen niet gehaald?” levert iets heel anders op dan “Wanneer zijn we op ons best? Hoe krijgen we daar meer van?”.
Focus op mogelijkheden
In deze training ontwikkelen jullie een positieve focus: leren van wat goed gaat, van piekervaringen en best practises. De methode (‘appreciative inquiry’) geeft energie en zicht op nieuwe mogelijkheden. Lees meer in dit blog.
Hoe kan iemand een situatie effectiever aanpakken of bekijken? Welk aandeel heeft hij/zij zelf? Bij intervisie leert een team van werkvraagstukken door ze samen te analyseren.
Leren van elkaars vraagstukken
Intervisie levert oplossingen op voor lastige situaties, maar ook duurzaam betere samenwerking en communicatie. De training is gericht op het ontwikkelen van een onderzoekende houding en specifieke vraag- en analysetechnieken. Ook begeleiden wij intervisiegroepen.