“Oh, je bent teamcoach? Dan kom je zeker altijd bij teams met gedoe?”

Wat hoor ik die reactie vaak, als mensen vragen naar mijn werk! Ze nemen meteen aan dat ik teams met conflicten begeleid. Een externe begeleider = blijkbaar problemen.

Ik lach er altijd een beetje om, want deze continue associatie voelt voor mij gek. Maar eigenlijk is het erg. Het zegt zoveel over wat mensen gewend zijn in hun werk. Dat ze wél kennen dat verhoudingen verstoord raken en dat teams stagneren. Maar dat het in hun organisatie blijkbaar ongebruikelijk is om bewust te bouwen aan een florerend en retegoed functionerend team.

Volwassen teams bouwen

Want ja, natuurlijk klopt het deels, dat ik teams begeleid die in zwaar weer zitten. Het geeft me veel voldoening om weer verbinding en perspectief te laten ontstaan. Maar een flink deel van mijn werk is ‘preventief’. Teams begeleiden om zo krachtig te worden, dat ze gedoe weten te voorkomen. Dat ze hun taak supergoed uitvoeren en samen veel impact maken.

Zo begeleid ik teams die elkaars kwaliteiten beter willen benutten, nieuwe collega’s goed willen integreren, teams die willen omgaan met veranderingen in het werk/de omgeving/de organisatie, teams die het heel leuk met elkaar hebben maar het lastig vinden om elkaar aan te spreken. En teams die structureel 4x per jaar stilstaan bij hun manier van samenwerken, om zo een steeds krachtiger team te worden. Ja echt.

Het zelfoplossend vermogen

Voor mij persoonlijk is die afwisseling interessant. Lief én leed. Bouwen én oplossen. Maar voor jullie werkplezier, wens ik je toe om niet pas te investeren in teamcoaching, als er gedoe is. Een externe begeleider ≠ problemen, maar = een volwassen team dat problemen zelf oplost.

Miriam Brouwer