innoverenEr is iets wonderlijks aan de hand met innovatie. Mensen zeggen dat ze graag willen vernieuwen. Maar ze doen precies het tegenovergestelde.

Zo hebben veel mensen de mond vol van creativiteit, out of the box…. Maar als er maffe ideeën langskomen, zegen ze: “Te duur, niet realistisch, krijg je nooit akkoord op, we nemen het mee”, en nog tien variaties op ‘nee’.

Die negatieve voorspelling wordt dan natuurlijk waarheid.

Dé stap tot innovatie is: schakel je oordeel uit.

Als binnen je team minder wordt geoordeeld over de eigen én elkaars ideeën, ontstaat werkelijk ruimte voor innovatie.

Maar ho! Moeten we dan de hele tijd ja zeggen? Nee. Oordelen heeft een functie. Maar ook een tijd en een plek. En dé stap naar innovatie is om dat oordelen tijdelijk uit te schakelen.

Een goede brainstorm doet precies dat.

Zo begeleidde ik laatst een brainstorm met organisatoren en DJ’s van de Glazen Huis-actie in zeven landen. Het onderwerp was: Hoe houd je luisteraars en donateurs ook ’s nachts vast? Een lastig probleem. De sessie begon dan ook met meer vragen dan antwoorden. Tot mensen hun oordeel loslieten, dankzij de 5 stappen hieronder. Ze eindigden met honderden ideeën, waarvan er vele direct konden worden toegepast en drie meteen tot actieplannen werden uitgewerkt.

De 5 brainstormstappen naar vernieuwing

1. Formuleer een duidelijke vraagstelling

  • Formuleer een positieve brainstormvraag. “Hoe kunnen we…”.
  • Wees specifiek en ambitieus, dat prikkelt. Dus niet “…meer bezoekers trekken?” maar “…binnen 2 maanden 50% meer betalende bezoekers trekken?”.

De formulering van de vraag bepaalt het soort antwoorden dat je krijgt.

2. Leg de regels uit

Brainstormen kent heel strakke regels:

  • Elk idee is goed, hoe meer hoe beter
  • Stel je oordeel uit
  • Associeer op elkaar verder

Omdat dit een heel andere modus is dan we gewend zijn, moet je de groep hiervoor flink opwarmen met oefeningen. Zorg dat jullie in een associatieve stemming komen, alles durven zeggen en plezier hebben. Hoe speelser de oefening, hoe beter.

3. Werk in kleine groepjes

Als jullie los zijn, begint het werk. Genereer ideeën eerst individueel, dan in kleine groepen, op elkaar voort associërend. Houd subgroepen aan van zo’n 4 tot 6 mensen en geef opdrachten met tijdsdruk. En bewaak de regels. ‘Ja maar’ is verboden!

4. Gebruik creatieve denktechnieken

Creatieve denktechnieken moet je ervaren, want ze klinken belachelijk als je ze leest. Maar ik geef je ze toch, want ze dwingen je anders te denken en werken als een tierelier. Bijv.:

  • Hoe zou je oma het probleem oplossen?
  • Welke illegale oplossingen kunnen we verzinnen?
  • Welke eigenschappen heeft een kat (of elk ander dier), en hoe kunnen die ons hierbij helpen?

5. Kies en werk uit

Als je er eenmaal lekker in zit, is het lastigste moment van de brainstorm het verlaten van de creatieve modus. Nu mag er wél geoordeeld worden. Deel de honderden ideeën in naar impact en haalbaarheid. De beste zijn zowel impactvol als haalbaar (te maken). Werk die toppers in een laatste half uur meteen uit tot actieplannen.

En proost op de resultaten!

Kunnen jullie wel wat creativiteit gebruiken?

Wij begeleiden energieke brainstorms die zorgen voor actie. Of trainen jullie in creatief denken, zodat je technieken en oefeningen leert om zelf met je team toe te passen.

Neem contact op

Meer Samenwerktips