Voer je een verandering door en is er weerstand in je team? De wetten van de groepsdynamica zeggen dat dit niet meer dan logisch is. En, misschien verrassender: de kans is groot dat jij zelf ook weerstand hebt.

Dat is misschien even schrikken. Want hee, je collega’s doen toch moeilijk? Niet jij.

Ik zal uitleggen wat ik bedoel. En je een paar tips geven om de boel in beweging te krijgen.

1. Het is logisch dat er weerstand is

Laten we als voorbeeld nemen dat jij iets wilt veranderen en dat in het team wordt geklaagd, gezwegen of gewoon niet wordt meegewerkt.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het volledig logisch is dat dit gebeurt. Het is gewoon wat veel mensen doen als ze iets ‘moeten’ wat ze niet zelf hebben verzonnen. Dat willen ze niet! Niet alleen pubers hebben dat, wij volwassenen net zozeer. Zie het als een natuurwet: druk roept tegendruk op.

De diepere oorzaak van weerstand is bijna altijd angst. Angst voor controleverlies, positieverlies, angst om iets niet te kunnen, angst voor wat er nu gaat gebeuren. Het uit zich alleen in een andere vorm: aanvallen, eindeloos over details doorgaan, cynisme, enzovoort. Maar in de basis is het dit.

2. Je hebt zelf ook weerstand

De kans is groot dat jij baalt van de weerstand. ‘Waarom kunnen ze niet gewoon enthousiast zijn?’ ‘Ik wil dat ze veranderen!’ Je voelt je misschien boos of teleurgesteld.

Ook jouw weerstand is een automatisme. Je verzet je tegen de realiteit dat mensen niet blij zijn of niet mee willen. Heel begrijpelijk, maar het maakt dat je in een patstelling terechtkomt.

Het probleem is namelijk dat jouw weerstand (onbewust) wordt gevoeld, wat de tegendruk van de ander weer vergroot. Daarnaast is er het risico dat je door je eigen weerstand geen kansen meer ziet, terwijl die er bijna altijd wél zijn.

Dit is hoe groepsdynamiek werkt: jullie versterken elkaar onbewust in je gedrag. Om dit te doorbreken, begin je bij jezelf en neem je je automatische reactie onder de loup.

Weerstand doorbreken

1. Hef je eigen weerstand op

Hef als eerste je eigen verzet op. Kijk of je écht kunt accepteren wat de situatie is, hoe moeilijk ook. Voel je emoties en uit ze zo oprecht mogelijk. Pas als je de realiteit (‘Ze hebben kritiek’) écht OK vindt, kun je op een oordeelloze manier verder komen.

Als dit lastig is, vraag iemand om met je mee te kijken in je interactie met de groep. We kennen allemaal de theorie, maar in praktijk komen we vaak onbewust toch met defensieve reacties als er tegengas is.

2. Onderzoek de weerstand

Vaak zijn er veel aannames over waarom mensen niet mee willen. Maar wat speelt er nou echt? De werkelijke redenen kunnen je verrassen.

Stel veel vragen, met name over zorgen en verlangens (achter weerstand zit naast angst ook vaak verlangen!). Toon ook oprecht begrip. Zorg dat de ander zich gehoord en gezien voelt en ruimte krijgt om eigen wensen aan te geven. ‘Wat willen jullie wél?’ Dat geeft aanknopingspunten voor oplossingen.

Miriam Brouwer

juni 2016